YERLİ NETWORK MARKETİNG ŞİRKETLERİNE TAVSİYELER-1-

YERLİ NETWORK MARKETİNG ŞİRKETLERİNE TAVSİYELER-1-

YENİ KURULAN YERLİ NETWORK MARKETİNG ŞİRKETLERİNE TAVSİYELER

Bundan yaklaşık 15 yıl önce Türkiye’de sayılı network firması vardı ve bunların çoğunluğu yabancı kökenli idi. Günümüzde beş yüzün üzerinde network firmasının varlığı söz konusu ve neredeyse bugüne kadar kurulup kapanan 100’ün üzerinde de yerli firma var. Gerek yazılım masraflarının azalması gerekse ürün üretimin kolay hale gelmesi sonucu firma kurulumunu kolaylaştırmaktadır. Basit bir pazarlama planı dahilinde piyasada iş yapabilme olanağının fazla olması birçok girişimciye cazip hale geliyor.

Hali hazırda uzun yıllardır bu piyasada çalışmış girişimcilerin kendi network firmalarını kurma hayalleri de hiç tükenmez. Mevcut kazanç planından daha iyi verecek ve daha iyi ürün sunacak yeni bir firma hayalleri sürer gider.

Diyelim ki bazı ürünleriniz var ve bir de kazanç planını mantıklı bulduğunuz bir yazılımınız var. Şimdi ise insanların size akın akın gelmesini bekliyorsunuz değil mi?

Diğer bir örnekte ise birkaç milyon lira yatırım yaptınız kaliteli ürünler, ambalajları ön planda olan ürünlerle iyi bir kazanç planı vs. Siz de binlerce üyenin size gelmesini bekliyorsunuz…

Yaklaşık on yıl önce olsaydı çok fazla seçenek yokken birçok kişi her yeni firmaya katılmak baştan yerini almak istiyordu. Günümüzde ise giderek artan yerli ve yabancı şirket sayısı ve ürün çeşitliliği benzer kazanç planları sayesinde seçenekler arasında sıkışıp kalmış bir durumdalar.

Bu yazıda elbette her yönüyle tavsiyelerde bulunmak mümkün değil ama bazı önemli noktalara değinmek siz firma sahipleri ve yöneticileri için çok faydalı olacaktır.

1-Şirket için kuruluş sermayesi bulmuş ve iyi bir yatırım yapmış olabilirsiniz. Sizin için öncelikli olarak eğitim ayağıdır. Bu sektörde doğru eğitimi veren firmaların üyeleri daha kalıcı olmaktadır. Sürekli vizyonu olan ve hem kişisel gelişim eğitimleri ile hem de işini geliştirebilecek eğitimlerle kendinizi basit bir firma olmaktan öte kurumsal boyutta bir firma olarak algı oluşturmuş olursunuz.

Bu eğitimler önceden olduğu gibi kamp dahilinde ve büyük toplantılarda marka yada bütçenize göre sizin içinizden olmayan kişisel gelişimciler tarafından verilebilir.

Hazırlayacağınız kısa videoların üyelerinizin sosyal medya paylaşımlarında kullanılmak üzere sıklıkla paylaşım yapmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle ürün kullanımı konusunda çok fazla örnek videoya ihtiyaç olmaktadır.

Online seminerlerle liderlik eğitimlerini verebilirsiniz.

Teknolojinin her türlü imkanını kullanmaktan çekinmeyin.

Buna rağmen önceden olduğu gibi işi geliştirme ve sponsorların varlığını hissettirme ve gerçekçi olması adına küçük kafe toplantılarını da ihmal etmemek gerekir.

2-Karar verici olarak her zaman şirketin resmi sahiplerinin olması birçok hataya sebep olmaktadır. Alt ekipten gelen isteklerin dikkate alınacağı bir yönetim kurulunun olması ve bu kurulda liderlik kariyerlerine ulaşmış kişilerin olması size alacağınız kararların daha uygulanabilir olmasını sağlayacaktır. Her şeyde ben egosu maalesef ülkemiz işletmelerinde yaygın bir durumdur. Kurumsallıktan uzak yerli firma sahipleri bir süre sonra işler rayına oturunca o firmayı oraya getiren liderlerini harcayabilmektedir. Bugüne kadar bazı firmalar yönetim kurullarında liderlik kariyerlerine yükselmiş kişileri de alarak homojen bir karar mekanizması oluşturmuşlardır.

3-Şirketinize doğru liderler gerekiyor. Siz her ne kadar herşeyi hazır etseniz de kendinizi arı kovan sahibi gibi düşünün. Arının olması için kraliçe arıya ihtiyaç var. Bunun içinde tecrübesi olan ve geçmişinde sağlam işler yapmış liderlerle çalışmayı tercih etmeniz yolunuzu kısaltacaktır. Bu kişilere elbette bazı haklar ve ödemeler yapmanız gerekecektir. Bunu yaparken de şunu unutmayın bazı fırsatçılar birçok şirketten bazı haklar elde edip birkaç ay o şirketi sömürerek diğer bir şirkete geçmektedir. Geçmişte birçok kişi farklı şirketler başarılı ekipler kurmuş olabilir ama o üyeler o şirkette kalır. Bir kişi geçti diye para kazanan üyeler o şirketi bırakmazlar bunu unutmayın. Size biz bütün ekibimizle geçeriz vb. gibi taahhütler verenler sizi ilk fırsatta yarı yolda bırakır.

Ayrıca o lider hakkında iyi bir arge çalışması yapmanız lazım. Ayrıldığı şirketi kötülüyor mu, niye ayrılmış gibi.

Başından beri çalışan belirli bir yere gelmiş üyelerinize de küstürmemeniz gerekiyor. Dışarıdan bir futbol takımı oyuncusu gibi lider transfer ederken eski üyelerinizi de mevcut liderlerinizi de küstürmemeniz gerekiyor.

4-Yeni firmalarda klasik satış yöntem ve kazanç planları iş yapmamaktadır. Artık ikili sistemin kolaylığına alışan üyeler unilevel sistemi gibi ekip kurması zor kurulumlara yanaşmamaktadır. İkili sistemde gözüktüğü kadar kolay bir kazanç planı olmasa da anlatırken senin bir kolunu biz yapacağız sen iç kolunu yap gibi kolay teoriler birçok kişiye cazip gelmektedir.  Bu nedenle kazanç planınız eğer satış yapılacak ürünlerin albenisi çok fazla yoksa kazanç planınızın doğru bir tercih yapmanız gerekmektedir.

5-Sürekli yeni üyelere ihtiyacınız var. Uluslararası şirketler yeni üyelerle ilgili beklentilerini 45 günde sonlandırmaktadır. 45 gün sonunda bir ekip kuramayan kişiden beklenti içine girmemektedir. Türkiye şartlarında bu süre 3 ay olarak geçerliliğini korumaktadır. Aynı zamanda sizin şirketin ürün gamı ile ilgili geçmişi olmayan üyelerin odaklanması bir hayli geç olacaktır.

6-Ürünlerinizin ambalajına dikkat etmeniz lazım. Her ne kadar içerik kalitesi önemli olsa da bir miktar daha üretim maliyetini atırıp görseline öenm vermeniz gerekmektedir. Bundan on yıl öncesi çıkan birçok ürün çok basit görsellerle çıkarken şu an için geniş ürün yelpazesi içerisinde şansınızı kaybetmemeniz gerekmektedir. Heleki çok kaliteli ve fiyatlı ürünler üretiyorsanız ambalajları bir hayli önem taşımaktadır.

7-Çoklu mal alımına dikkat edin. Üyelerinizin kısa sürede kariyer elde etmek ya da eşleşme geliri hikayesine alt ekibine yüksek cirolu ürün çektirme planlarına engel olun. Böyle olmazsa sosyete pazarı gibi birçok yerde kaliteli ürünleriniz yok fiyatına satılma durumu ile karşılaşır. Şu an yabancı birçok firmanın ürünü de ki fiyatları da yüksek olmasına rağmen kariyer kazançları hikayesine stoklanmaktadır ve el altından bu ürünler eritilmeye çalışılmaktadır. Bu da o ürünleri o fiyattan alan kişiler için o firmanın üyesi olmak yerine çok daha uygun fiyatlara almayı tercih edeceklerdir. Mümkünse ürünlerin alış fiyatlarını sabitleyin. Kişilerin kariyerleri artsa da o ürünü standart bir fiyattan alsınlar bu şekilde ödeyecekleri paradan daha aşağı bir fiyata satma durumları olmaz. Peşin iskontolu firmalarda ise üye %50 indirimli aldığı bir ürünü aktifliğini sağlama adına gözünün yaşına bakmadan aldığı fiyata satabilmektedir. Yeni bir üye o ürünü müşteri fiyatına satmaya çalışırken bir başkasının yaptığı hata yüzünden işi bırakabilmektedir.

8-Ürünlerinizden mutlaka lokomotif ürünler bulundurun. Piyasada sürekli olarak üyelerinizin aktiflik yapmak için alabilecekleri ve sürekli tüketebilecekleri ürün de üretmeye çalışın. Aktiflik birçok şirkette ekip kuramayan kişiler için büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır. Az da ola gelen primi alabilmek için olur olmaz ürünleri alarak aktifliği yapan birçok üyenin elinde  o ürünler kalabilmektedir. Günlük hayatta tüketilebilir bazı ürünleri siz de şirket bünyenizde bulundurun. Sıvı sabun, duş jeli,içecek grubu gibi..

Diğer maddelerimiz devam edecektir. Siz de daha profesyonel hizmet almak için bize ulaşabilirsiniz…

Cengiz BAHAR

Kişisel Gelişim Eğitimcisi,Yazar,Sosyolog

Bir önceki yazımız olan Network Marketing Sektöründe Başarılı Olmanın Yolları-5- başlıklı makalemizde cengizbahar, eğitim ve networkmarketing hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ